Monday, January 07, 2008

Ostud 2008 aastaks / New purchases for 2008

Minu lõngavaru, küll 12kilone, on väga kudumisvaenulik - naljaks eksju, kugii mahtu nagu oleks, sisu pole - kõik on kas jäägid või üksikud kerad, mis ma olen endale kokku ahminud lollis lootuses, et ükskord kasvab ka minus vabaheegeldaja!

Nii et ma käisin poes. Ja poes käin ma Eestis hea meelega, sest mulle meeldivad nii Epu pood Kosmose vastas kui ka Liann Lõngad. Müürivahes enam hea meelega ei käi, sealne teenindus on nii külm ja kahtlustav, et ma sugugi ei tunne tahtmist sinna ostlema minna. Arvestades veel seda, et Liannis on nüüd tunduvalt suurem valik ning Epul on alati midagi üllatavalt uudset ja mõnusat pakkuda. (Minu jaoks vähemalt, ma tulen ju kodumaale harva)

Neitsi tähtkujule sobilikult teen nimekirju:


My stash, even though still high on kilos is low on material to work with. Sounds funny, when I say that I have about 12 kg of yarn, but quite understandable, if you look at the content - it's all odds and ends and odd balls I've bought thinking I will try freeform crochet soon (yeah right, but I still can have that dream can't I?)

I must say that buying yarn from Estonia is real fun! Mainly because the prices ARE much lower than in Europe, even though the brands and yarns might be exactly the same or at least same quality.

Like any Virgo, I must make lists, so here is my list of Holiday purchases:

Aade Long Artistic - Kauni Effektgarn?
Kaks ca 280 grammist Aade Lõnga Artisticut. Mul on kuri kahtlus, et tegu on sama lõngaga kui Kauni Effektgarn. Pead ei anna, eks aeg annab arutust.

Two 260 gram hanks of Artistic by Aade Lõng (it looks very similar to Kauni Effektgarn), but I am not convinced fully, I would have to compare. I have serious feeling that it is the same.

BBB Filati Meriseta
8 kera BBB filati Meriseta't. Selles on 70% meriinot ja 30% siidi ning hind taolise kombinatsiooni jaoks soodne kui mitte öelda odav. Usun, et sellest varrastan midagi elegantset.

8 balls of BBB filati Meriseta. It has 70% wool and 30% silk, and I have a felling it will turn into something really beautiful. It's price - low for a silkblend.

Rowan Tapestry
6 kera Rowan Tapestry't, üleülehomme koju jõudes loodan eest leida ka Jaapanist tellitud Noro, eks siis näe, kas mõttepojukesest saab ka asja....

6 balls of Rowan Tapestry. Like the feeling of the yarn, have an idea, something to do with the Noro I ordered from Japan....
TitanWool Merinos Extra
Kaks vihti Titan Wool Merinos Extra't pitssalli jaoks. Jah, Eestist on Itaalia lõngu osta odavam, kui tootjamaalt.

Two hanks of Titan Wool Merinos Extra for a lace shawl in mind. And yes, it is more convenient to buy Italian yarns from Estonia, rather than from Italy.

Elotroi Liisu orangeElotroi Liisu  redElotroi Liisu Gray
Kolm vihti erinevates värvies Käsitöölõnga Liisu, et saaks traditsioonilisi mustreid ja tehnikaid proovida.
Lisaks siis vajalikud juuspeened kudupulgad, numbriga 1,5 ja 1,25.

Three hanks of Estonian 100% wool by Elotroi (name: Liisu) which is excellent to knit traditional socks and mitts from Estonia.

To achieve the patterns of handknit mitts of Estonia one needs correct tools: I bought new double pointed needles, for which it seems US folks even don't have numbers - 1,5 mm and 1,25 mm needles. The lowest if I'm not mistaken is US 00 which is equivalent for 1,75 mm needles?

Lisaks laiavale lõngahullusele, ostsin ka kirjandust samast teemast:

Claire Halliku mustriraamatud "Silmuskudumine" eelmise sajandi keskpaigast ning tolle uuem ja värvilisem variant 20 aastat hilisemast trükist.

As an addition to my serious yarn addiction I also bought knitting books:

A vintage knitting pattern collection from 1950ies: Claire Hallik "Silmuskudumine" and it's newer colored version from the 70ies.



Ja kõigile Eesti mustrite armastajatele soovitan soojalt (lisaks Aino Praakli Kirikindad I ja II) riiulisse ka Elo Lutseppa ning Irina Tammise Eesti Kindakirjad muretseda.

And something I suggest even if you don't read Estonian, but can read colored charts (that's 100% of you): Eesti Kindakirjad (Estonian Mitten Patterns) by Elo Lutsepp and Irina Tammis. Since I am the proud owner of Aino Praakli's booklets of Patterned mittens (Eesti kirikindad I and II) I can fully recommend this book as an addition to the other books. There are none (or very few) overlapping patterns as I've conculded so far. The book is entirely in Estonian, with a short introduction to knitting mittens and gloves, but an experienced or even advanced mitt-knitter should find no problems by the lack of language knowledge, all patterns are colorfully charted so that the knitter can decide on its own how she or he wants the mitten.

Minu raamaturiiulisse kuulub nüüdsest ka : Vatid, troid ja vamsad - silmkoelisi kampsuneid Lääne-Eesti saartelt Riina Tombergi sulest.

As an addition I bought a book: Vatt, Troi, Vamsa - Knitted Jackets from West-Estonian Islands by Riina Tomberg, it's a bilingual book (estonian-english), but doesn't have any patterns, it is a research based reading for people interested in this type of subjects illustrated with many photos.

4 comments:

KK said...

Too kirikindaraamat on ka minu lemmik, ostnud veel ei ole aga korduvalt poes imetlenud:).
Kauni ja Aade pole üks ja sama, ITs arutati seda teemat, juhtusin lugema.
Eks nad kopeerivad kah teineteise (yksteise) pealt, lõng ilus ja pakub rahvale huvi. Sugulased käisid suvel Alandil ning rääkisid, et viidi ka villavabrikusse. Seal oli kirutud, et va eestlased teevad järgi nende toodangut :P.

Krentu said...

Kas tõesti müüakse Eestis Rowani lõngu?! Kosmose vastas?
Ma vaatasin ka seda kirikinnaste raamatut, aga mõtlesin, et esialgu võiks ühed kindad valmis kududa ja siis raamatu osta. Sest mul ei tule see mitme värviga kudumine just liiga hästi välja :) Eriti kui on veel 1,5 vardad - siis on selline tunne, et pusi ja pusi ja edasi ei liigu :)

KK said...

Ma olen seal isegi islandi villa näinud. Müüja oli väga salapärane ja ütles, et tal on omad allikad:).

Anonymous said...

Hello!
I am desperately searching for the book Eesti kindakirjad, but it is out of print and not to get anymore!
So i wanted to ask if could copy it for me, at least the technique pages and some of the nicest pattern.
I have some nice pattern books from scandinavia which I could exchange for it!
Please mail me back.
Zauberzeh@gmx.at
many thanks!!